Filozofija i smrt

Filozofija i smrt

Maja Miličinski

Godina izdanja: 2008
Broj stranica: 161
Vrsta uveza: Meki
Format: 20x13
Masa: 300 g
Cijena
42,53 kn5,64 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Ovo djelo uz različite teme i probleme azijskih filozofskih i religijskih škola nastoji prikazati prihvaćanje smrti kao dijela života. Na neki način tradicija kultiviranog odnosa spram smrti u nekim azijskim tradicijama djeluje kao lijek te omogućuje pozitivan odnos spram života. Budizam je istočnoazijski oblik duhovnosti, religija i filozofija s temeljnim pretpostavkama koje se zbližuju s onim naucima u svijetu što se ponekad nazivaju "mističkima". Polazeći od stajališta da je temeljna činjenica života patnja, sve se nastojanje budizma sastoji u dovođenju ljudi do izbavljenja u smislu oslobođenja od okolnosti što čovjeka navode na patnju i svakakve oblike ovisnosti, kao i do oslobođenja od subjektivnog pritiska prijeteće smrti.

U tome jest ili bi barem trebao biti cilj u suštini svih religija, filozofija i praktičnih znanosti, samo što se istočnoazijska mudrost prihvaća toga projekta - za razliku od europsko-američkog modela - "iznutra" u čovjekovom duhu, a ne polazeći od vanjskog svijeta u mjeri u kojoj je dostupan spoz navanju posredstvom ljudskih osjetila i odgovarajućeg manipu liranja.

Maja Milčinski je redna profesorica za azijske filozofije in religije na Oddelku za filozofijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter uveljavljena avtorica in prevajalka zlasti klasičnih del iz bogate kitajske, japonske in indijske filozofske in religijske tradicije.Njene samostojne knjige so: Pot praznine in tišine (1992), Kitajska in Japonska med religijo in filozofijo (1995), Mali slovar azijskih filozofij (2003). V Zagrebu je izšla njena knjiga Mudrosti Kine i Japana (1999), v Kyotu pa Mujčkan no tozai hikaku (1994).Med najpomembnejše prevode sodijo: Yi jing – Knjiga premen (1992), Klasiki daoizma (1992), Vivekčnanda Swami, Radža joga (2000), R. S. Mishra, Filozofija in psihologija joge (z Levom Milčinskim, 2001), Zhuang Zi, Klasik dežele južne rože (2004) in Konfucij, Nauk o sredini in Veliki nauk (2005).Je gostujoča profesorica na evropskih, azijskih in severnoameriških univerzah in inštitutih.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA