Knjižica o moralu / Razgovori

Knjižica o moralu / Razgovori

Epiktet

Biblioteka: Tragovi
Godina izdanja: 2014
Broj stranica: 126
Vrsta uveza: Meki
Format: 14x20
Masa: 300 g
Cijena
61,43 kn8,15 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Ne brkaj stvari sa svojim predodžbama
Ono što uznemiruje ljude nisu same stvari, nego predodžbe o tim stvarima. Tako, primjerice, smrt nije ništa strašno - jer, i Sokratu bi se morala činiti strašnom - već je strašna predodžba kako bi to moglo biti nešto strašno.
Kada smo potišteni, nemirni ili tužni ne tražimo uzrok u nečem drugom, nego u nama samima, to jest u našim predodžbama. Neuki, kada ga snađe zlo predbacuje drugima. Početnik u filozofiji predbacuje sam sebi. Istinski školovan čovjek ne čini ni jedno ni drugo.

Stav prema životu
Nemoj željeti da se sve tako dogodi onako kako ti to želiš, već želi da se sve događa kako se događa i živjet ćeš u miru.

Što je nesreća?
Bolest je nesreća za tijelo, ali ne i za volju. Uzetost je nesreća za udove, ali nije i za volju. Reci to sam sebi kod svega što te zadesi; tada ćeš otkriti da to može biti nesreća za bilo što, ali ne i za tebe.

Epiktet se rodio oko 55. n. e, vjerojatno u frigijskom gradu Hijeropolu (tamo gdje je Frigija, danas je jugozapadna Turska); umro je oko 135. Bio je rob; njegovo pravo ime ne znamo - epiktetos je nadimak, koji na grčkom znači naprosto "nabavljen". Djetinjstvo i mladost Epiktet je proveo u Rimu, u vlasništvu bogatog oslobođenika (bivšega roba) Neronova, po imenu Epafrodit. U Rimu je Epiktetu omogućeno da studira stoičku filozofiju; kada je Domicijan između 89. i 95. protjerao iz Rima sve filozofe, u progonstvo je otišao i Epiktet, prešavši u Nikopol, u Epiru, u zapadnoj Grčkoj; ondje je Epiktet osnovao vlastitu filozofsku školu.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA