Sjećanja na prošle živote

Sjećanja na prošle živote

Annie Besant

ISBN: 978-953-311-017-2
Prijevod: Zdenko Schloser
Godina izdanja: 2013
Broj stranica: 166
Vrsta uveza: Meki
Format: 13x20
Cijena
79,00 kn
NARUČI KNJIGU
 

Pogledajmo i drugu vrstu sjećanja. Upoznamo nekog po prvi put. Snažno nas privuče. Ne postoji neki vanjski razlog te privlačnosti. Ništa ne znamo o karakteru te osobe, o njezinoj prošlosti, o njezinim sposobnostima, vrijednostima. Ali nadmoćna privlačnost nas poveže i čitavog života potraje to blisko prijateljstvo, spontana privlačnost, prepoznavanje uzvišene vrijednosti prijateljstva. Mnogi od nas doživjeli su slična iskustva.

Odakle ona dolaze? Možemo osjećati i jednaku odbojnost, možda izvan domene razuma, potpuno izvan domene iskustva. Jedan nas privlači i mi se krećemo prema njemu. Drugi nas odbija i mi se povlačimo. Nemamo razloga ni za ljubav ni za odbojnost. Odakle to potječe ako ne od sjećanja iz prošlosti?

Besant Annie, engleska teozofkinja, političarka i pustolovka (London, 1. X. 1847 – Adyar, Indija, 20. IX. 1933). Najprije se pod pseudonimom Ajax udružila sa Ch. Bradlaughom u borbi za slobodu mišljenja i ograničavanje poroda. Neko je vrijeme bila intimna prijateljica B. Shawa i oduševljavala se za fabijanski socijalizam, a zatim je pod utjecajem Jelene Blavatsky pristala uz teozofski pokret i promicala ga u Engleskoj, Francuskoj i Americi. Od 1897. do smrti bila je predsjednica Teozofskoga društva. Stekla je velik ugled i utjecaj u političkim poslovima, posebno u Indiji, gdje je od 1894. uglavnom i boravila. Organizirala je, po uzoru na Irsku, Ligu za osamostaljenje Indije (Indian Home Rule League).

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA