Velike tajne

Velike tajne

Eliphas Lévi

Biblioteka: Tragovi
Prijevod: Jurica Medved
Godina izdanja: 2005
Broj stranica: 195
Vrsta uveza: Meki
Format: 13x20
Cijena
78,75 kn10,45 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Magnetizam je sila jednaka onoj običnog magneta koja prožima cjelokupnu prirodu. Osobine magnetizma su: privlačnost, odbojnost i uravnotežena polarizacija. Znanost uzima u razmatranje nebeski i mineralni magnetizam. Animalni magnetizam očituje se svakodnevno u činjenicama koje znanost ne može pobiti, ali ih prihvaća s nevjericom i pravedno čeka njihovo prihvaćanje kad god analiza bude nadopunjena nepromjenjivom sintezom. Dobro je poznato da stanje magnetizma stvoreno animalnim magnetizmom stvara neobičan tip sna za vrijeme kojeg duša magnetizirane osobe pada pod utjecaj magnetizera. Očitovana osobina toga jest da se spavač doima kao da je izgubio vlastiti život i da pokazuje samo one pojave koje pripadaju univerzalnom životu.

Eliphas Lévi, pravim imenom Alphonse Louis Constant (Pariz, 8. veljače 1810. - Pariz, 31. svibnja 1875.), francuski okultist i okultni pisac. Pisao je ezoterična i okultistička djela, a popularizirao je i sam pojam okultizam. Njegov rad je utjecao na brojne okultiste 19. stoljeća.

Rodio se u Parizu u siromašnoj obitelji. Školovao se za svećenika u sjemeništu sv. Nicholas du Chardonnet, gdje je pod učenjem nadzornika sjemeništa otkriva drugu, mističniju stranu života.

Godine 1832. pohađa teološki koledž sv. Sulpice, da bi tri godine kasnije postao đakon. Međutim, već 1835. godine napustio je svećenički poziv i upustio se u ezoterična učenja. U to vrijeme zainteresirao se za revolucionarne i ljevičarske ideje zbog čega je tri puta bio u zatvoru.

U Parizu se upoznao s Eugeniom C., ravnateljicom djevojačke škole s kojom je započeo ljubavnu aferu. U međuvremenu upoznao je 17-godišnju Noemie Cadot s kojom se ženio1846. godine, no brak nije dugo potrajao. Tri mjeseca nakon prekida s Eugeniom, iz te veze rodio mu se sin kojeg nikada nije upoznao.

Nakon upoznavanja s poljskim matematičarem Jozefom Marijom Hoehne-Wronskim 1852. i njegovom sintezom matematike, religije i filozofije, Constant počinje živjeti isključivo od svog pisanja i podučavanja okultnog pa uzima ime Eliphas Lévi, prevodeći svoje ime na hebrejski.

Godine 1854. otputovao je u London, gdje je navodno, prema vlastitim tvrdnjama, služeći se nekromantskim ritualom prizvao antičkog filozofa i mistika Apolonija iz Tijane.

Godine 1855. napisao je svoju najpoznatiju knjigu Dogma i ritual visoke magije, koja će kao i njegove ostale knjige nadahnuti buduće okultiste poput S. L. MacGregor Mathersa i Aleistera Crowleyja te doprinjeti revitalizaciji magijei okultnog u drugoj polovini 19. stoljeća.

Lévi pristupa 1861. godine Slobodnim zidarima i to loži Rose du Parfait Silence.[8] U to vrijeme već je stekao znatnu slavi kao okultist, ali i poveće materijalno bogatstvo. Pred kraj života vraća se pod okrilje Crkve, prima posljednju pomast i umire 1875. godine.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA