Život slavnih slikara, kipara, arhitekata

Život slavnih slikara, kipara, arhitekata

Giorgio Vasari

Biblioteka: Tragovi
Prijevod: Dina Ferman
Godina izdanja: 2007
Broj stranica: 322
Vrsta uveza: Tvrdi
Format: 14x20
Cijena
119,70 kn15,89 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Znaju vrsni pojedinci, iz silne želje za slavom, da u svemu što čine ne žale truda, premda najtežega, kako bi vlastita djela uzdigli do takvog savršenstva radi kojega su i tako veličanstvena u čitavom svijetu, i niti je skromna sudba mnogih mogla zaustaviti njihove napore u dostizanju vrhunaca da bi živjeli štovani i da bi u budućim vremenima ostavili vječnu slavu o izvanrednoj njihovoj vrsnosti. Još k tome, uz tako hvaljen nauk i žudnju, za života bijahu uvelike nagrađeni slobodoumnim načelima i časnim težnjama republika i zatim, nakon smrti, ovjekovječeni pred očima svijeta u skulpturama, grobnicama, odličjima i drugim, sličnim svjedočanstvima; pa ipak, zub se vremena jasno vidi u tome što ne samo da je u većim slučajeva umanjio vlastita djela i tuđa štovanja vrijedna svjedočanstva već je izbrisao i utrnuo imena svih onih koji su se očuvali u svim drugim stvarima izuzev u perima najsjajnijih i najpobožnijih pisaca. U više navrata razmatrao sam i uvidio, na primjeru ne samo starih majstora već i suvremenika, da se imena brojnih arhitekata, kipara i slikara, zajedno s njihovim nebrojenim prekrasnim djelima u raznim krajevima Italije, zaboravljaju i malo-pomalo nestaju i to, istina, na takav način da se ne može očekivati drugo doli njihova skora smrt, i kako bi ih obranio najbolje što ...

Giorgio Vasari (Arezzo, 30. srpnja 1511. - Firenca, 27. lipnja 1574.), talijanski slikar i arhitekt, koji je danas poznat po svom životopisu talijanskih umjetnika.

Njegov rođak Luca Signorelli ga je preporučio Guglielmu Marsigliji. Poslan je u Firencu u dobi od šesnaest godina. 1529. je posjetio Rim i studirao o djelima Rafaela i ostalim djelima visoke renesanse. On je bio stalno zaposlen od strane pokrovitelja iz obitelji Medici u Firenci i Rimu, a radio je u Napulju, Arezzu i drugim mjestima. Mnoge od njegovih slika i dalje postoje, a najvažnija je na zidu i stropu u velikoj Palači Vecchio u Firenci, gdje su on i njegovi pomoćnici bili radili. Njegova poznata slika je i Kastriranje Urana. Kao arhitekt, Vasari je bio možda i više nego uspješan kao slikar. U Rimu, Vasari je radio s Giacomom Barozzijem da Vignolom i Bartolomeaom Ammanatijem.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA