Život Vivekanande - Univerzalno evanđelje

Život Vivekanande - Univerzalno evanđelje

Romain Rolland

Biblioteka: Tragovi
Prijevod: Marin Domitrović
Godina izdanja: 2006
Broj stranica: 307
Vrsta uveza: Meki
Format: 13x20
Cijena
78,75 kn10,45 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Vivekanandin moto je bio: trpeljivost i religijski univerzalizam.Tri godine putovanja Novim svijetom, stalni dodir s mišlju i vjerom Zapada, do potpunos su sazrijevanja doveli njegov ideal univerzalne religije. Osjećao je neophodnost cjelovite i duboke reorganizacije velike religiozne i filozofske misli Indije. Njezinu džunglu ideja i isprepletenih oblika trebalo je dovesti u red, a njezine velike sustave klasificirati oko nekoliko čvrstih stupova univerzalnog duha. Uočljivo kontradiktorna poimanja u indijskoj metafizici trebalo je pomiriti i podići most koji će ih, predstavljanjem poredbene karte na kojoj će biti ptikazane sve dodirne točke dubokih gledišta najstarije himalajske škole i načela prihvaćenih od strane moderne znanosti, povezivati s poimanjima zapadnjačke metafizike. On je sam želio pisati taj maximum testamentum, to Univerzalno evanđelje, i poticao je svoje indijske učenike da mu pomognu u izboru materijala potrebnog za tu rekonstrukciju. Smatrao je da indijsku misao treba prevesti na europski jezik, učiniti od suhoparne filozofije, zakučaste Mitologije i čudno zasnovane Psihologije religiju koja će biti neusiljena, jednostavna, popularna, a istovremeno ispunjavati zahtjeve najviših umova.

Romain Rolland (Clamecy, 29. siječnja 1866. - Vezelay, 30. prosinca 1944.), francuski romanopisac, dramatičar i muzikolog.

Objavio je mnogo radova o glazbi i glazbenicima, a u središtu njegova interesa je Ludwig van Beethoven. Pisao je romansirane biografije i drugih velikih ljudi. Godine1915. dobio je Nobelovu nagradu. Zaoštravanjem političkih prilika u Europi sve više se priklanja ljevici i deklarira se kao pristaša komunizma. Ostavio je golemu korespodenciju s Tolstojem, Gandhijem, Gorkim, Rilkeom, Zweigom i drugim istaknutim suvremenicima.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA