Dijamantni put

Dijamantni put

Dragutin Šmalcelj

ISBN: 978-953-311-007-3
Godina izdanja: 343
Broj stranica: 343
Vrsta uveza: Meki
Format: 14x20
Cijena
119,70 kn15,89 EUR
NARUČI KNJIGU
 

Knjiga Dijamantni put sadrži komentare autentičnih medicinskih tekstova pdo naslovom r''Gyud-b''Zhi (četiri medicinske tantre), na kojima se temelji tibetanska medicinska znanost stara preko dvije tisuće godina. Tijekom dugog vremena, kroz usmenu predaju generacijama skupljanih iskustava, razvio se medicinski sustav specifične vještine dijagnostike i terapijskih metoda, gotovo potpuno nepoznat svijetu van drevnog Tibeta. Ovaj sustav oplemenjen je dubokim uvidima budhizma u ljudsku prirodu uma i konačnom spoznajom o primarnim uzrocima nastajanja bolesti, čime se bavi i autor u ovoj knjizi. Iz mudrosti produbljenog razumijevanja ove prirode izrasle su dijagnostika i terapija u zavisnosti od trenutnog uzroka koji je izazvao poremećaj. U knjizi su opisane i osnovne vježbe mentalne joge na relaciji um-tijelo, prehrane i ponašanja što pripomaže u očuvanju dobrog zdravlja i produljenju života. Objašnjen je odnos između stvorenih uzroka, uvjeta i nastalih posljedica kroz tri opisane faze: metafiziku začeća, život te vanjske i unutarnje znakove u procesu umiranja.

Dragutin Šmalcelj - Upasaka Lobsang Norbu, osnivač i predsjednik Hrvatskog budističkog društva Padmasana, rođen je i školovao se u Zagrebu gdje je pohađao gimnaziju i studij ekonomije. Vrlo je rano počeo putovati svijetom, često opasno i mukotrpno, po zemljama Sjeverne, Istočne i Centralne Afrike te po azijskim zemljama, sve do Sri Lanke i Tibeta, upoznajući različite narode, kulture i svjetonazore. 

1981. godine, najednom od svojih ranijih putovanja, susreće u Dharamsali na obroncima indijskih Himalaja Njegovu Svetost XIV. Dalaj-lamu. To je susret koji će odrediti njegov dalji život. 1989. godine vraća se u Indiju kako bi 1990. godine svoje budističke studije započeo u "Library of Tibetan Works and Archives" u Dharamsali. 

Poslije tri godine uvodnih studija u klasi tibetanskih učitelja Geshe Dawa-e i Geshe Sonam Rinchen-a i privatnog studija tibetanskog jezika u samostanu Namgyal Njegove Svetosti Dalaj-lame, a u vrijeme dok je opat samostana bio Geshe Wangyal, Dragutin Šmalcelj ponovno susreće Nj. Sv. Dalaj-lamu i dobiva od njega osobnu instrukciju i savjet. Preporuka Nj. Sv. Dalaj-lame otvara mu vrata studija budističke filozofije u "Institute of Buddhist Dialectics", u ustanovi u kojoj studiraju samo tibetanski redovnici i tek ponekad neki strani student koji ispuni sve uvjete za upis na dijalektiku. 

Dragutin Šmalcelj član je međunarodnog budističkog savjeta sa sjedištem u Bodh-Gaya-i u Indiji. Osnivač je, duhovni instruktor i predsjednik Hrvatskog budhističkog društva Padmasana u Zagrebu, utemeljenog 2001. godine uz blagoslov H. H. 14. Dalai Lame. Zalaže se za suradnju među budističkim tradicijama te je zagovornik međureligijskog dijaloga i međusobnog vjerskog uvažavanja te rješavanja sporova na miran način. 

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA