O geniju - eseji

O geniju - eseji

Artur Schopenhauer

ISBN: 978-953-311-014-1
Prijevod: Marija Škorić
Godina izdanja: 2012
Broj stranica: 136
Vrsta uveza: Meki
Format: 13x20
Cijena
78,75 kn
NARUČI KNJIGU
 

Arthur Schopenhauer (1788-1860), znameniti njemački filozof, u svom je najpoznatijem djelu Svijet kao volja i predodžba artikulirao mnoge revolucionarne ideje. Knjiga O geniju-Eseji donosi njegovih jedanaest eseja iz drugog sveska ovog najznačajnijeg filozofskog djela 19. stoljeća koje je izvršilo ogroman utjecaj na Freuda, Darwina, Nitzschea, Tolstoya, Junga, Camusa, Becketta, Mahlera i mnoge druge.

Arthur Schopenhauer (Gdanjsk, 22. veljače 1788. – Frankfurt n/M, 21. rujna 1860.), njemački filozof, autor djela Svijet kao volja i predodžba, smatra se utemeljiteljem metafizičkogpesimizma. U umjetnosti vidi jedini spas od bezrazložnog svijeta.

Schopenhauer je smatrao da je bit čovjeka u intuiciji koja se ispoljava kao volja. Volja je bit svijeta i ona je organske i neorganske prirode. Volja sve pokreće, ona je gospodar, a intelekt sluga, a to je Schopenhauer obrazložio time što je rekao da ono što proturječi srcu ne ulazi u glavu. Pojavne stvari su zakonite, volja ne podliježe zakonu - ona je slijepi nagon. Volja nastaje iz nedostatka i ona nikada ne može biti potpuno zadovoljena, pa je bol neminovna.

Ovaj njemački filozof je tvrdio da kada ostvarimo neku težnju osjećamo dosadu. Tako je čovjekov život samo smjena boli i dosade. Povijest čovječanstva je besciljno lutanje i nema napretka. Schopenhauer vidi jedini izlaz u askezi, odricanju od života i utapanjem u nirvanu. Još jedan način oslobađanja od boli je u bezinteresnom doživljaju umjetnosti. (u svemu tome je vidljiv uticaj filozofije Indije).

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA