Umijeće postizanja sreće

Umijeće postizanja sreće

Dalaj lama,Howard C.Cutler

Biblioteka: Tragovi
Prijevod: Saša Drach
Godina izdanja: 2000
Broj stranica: 242
Vrsta uveza: Meki
Format: 14x20
Cijena
99,75 kn13,24 EUR
NARUČI KNJIGU
 

U "Umijeću postizanja sreće" Howard Carter predstavlja Dalai Lamin pristup prvenstveno publici potekloj sa Zapada. Tu se nalaze veliki dijelovi njegovih predavanja, kao i njihovi privatni razgovori. Autor je prikupio one djelove koji su primjenjivi u svakodnevnom životu, uglavnom izostavljajući aspekte tibetanskog budizma. Dalai Lama ionako je napisao nekoliko izvrnih knjiga o raznim aspektima budističkog puta. "Vjerujem da je prava svrha našeg života traženje sreće. To je jasno. Bez obzira je li netko od nas vjernik ii nije, je li pobornik ove ili one religije, svi mi tražimo nešto bolje u životu. Stoga, mislim da se naš život u osnovi kreće prema sreći..." "Kako postižemo unutarnji mir? Postoje dvije metode. Po jednoj metodi valjalo bi steći sve što želimo - sav novac, kuće, automobile, savršenog partnera i savršeno tijelo. Dalai Lama je ukazao na nedostatke te metode. Prije ili kasnije naše želje će nas dovesti do nečega što nećemo moći posjedovati. Druga, pouzdanija metoda kaže da ne valja priželjkivati ono što nemamo, već da valja cijeniti ono što imamo."

Dalaj lama je izvorno titula poglavara žute sekte tibetanskog budizma. Na mongolskom jeziku “dalaj” znači “ocean”, a lama (tib. bla ma) je što i na sanskrtskom guru. Titulu je 1578. mongolski vladar Altan-kan udijelio Sonamu Gyatsou, poglavaru samostana Drepung, najistaknutijemu lami u to vrijeme. Budući da se Sonam Gyatso računao kao treća inkarnacija te linije nasljedovanja, posthumno je titula udjeljena i njegovim prethodnicima. Tibetanski budisti vjeruju da je dalaj lama jedna od nebrojenih inkarnacija (utjelovljenja) bodhisatve milosrđa Avalokitešvare (tib. "Chenrezig" [spyan ras gzigs]).

Nakon smrti jednoga dalaj lame visoki redovnici kreću u potragu za djetetom koje će proglasiti idućom inkarnacijom linije dalaj lama, a otkrivaju ga po tome što dijete “prepoznaje” predmete koji su pripadali umrlom dalaj lami. Dijete za koje nađu da je novoutjelovljeni dalaj lama tada odvode u Lhasu, gdje ga do odrasle dobi poučavaju ostali visoki lame. Potraga za novim dalaj lamom obično traje nekoliko godina. Izbor novog dalaj lame gotovo uvijek je bio praćen političkim unutarhijerarhijskim i izvanhijerarhijskim manipulacijama. U borbama za vlast u vrhu tibetanske budističke hijerarhije bilo je ubijeno pet dalaj lama. U dijelom samostalnoj državi, a dijelom u autonomnoj jedinici u sastavu Kine, dalaj lame su do 1959. djelomično imale i svjetovnu vlast. 14. dalaj lama te je godine nakon tibetanske pobune i kineske vojne intervencije otišao u izbjeglištvo.

Kao titula dalaj lama se piše malim slovom, a kao zamjena za osobno ime velikim slovom, Dalaj Lama.

 
SVE KNJIGE OVOG AUTORA